JIP Zoetermeer en Schoolformaat informeren over laagdrempelige hulp

Van 18 t/m 25 november is het de Week van de Mediawijsheid. Het is belangrijk dat jongeren die tegen problemen als (online) pesten, sexting, oplichting of stalken aanlopen eerder om hulp vragen. Maar waar en van wie kunnen ze hulp krijgen? JIP Zoetermeer en Schoolformaat, onderdeel van Jeugdformaat, zetten zich samen in voor laagdrempelige hulp.

Samen zijn ze samen een campagne gestart om problemen van jongeren en de mogelijke hulp onder de aandacht te brengen. Gisteren werd het startschot van de campagne op het Erasmus College in Zoetermeer gegeven. Koos van den Boogaard, Directeur van het Informatiecentrum Zoetermeer en Baukelien Izelaar, Netwerkregisseur jeugd in gemeente Zoetermeer, waren erbij.

Laagdrempelig

JIP Zoetermeer en Schoolformaat belichten in de campagne elke twee maanden een ander thema. Het zijn thema’s waar jongeren mee te maken kunnen krijgen en waar een deel van de jongeren al mee te maken heeft. Met posters op school, redactionele artikeltjes over het thema in de schoolkrant en aandacht via social media wordt het thema onder de aandacht gebracht. Als jongeren persoonlijk contact willen over hun probleem, kunnen ze altijd terecht bij hun mentor en de schoolmaatschappelijk werker. Toch durft niet elke jongere die stap te nemen, daarom kunnen zij ook anoniem hun vragen stellen of problemen delen via WhatsApp.

Het eerste thema: mediawijsheid

Appen, snappen, instagrammen of Facebook-chatten zijn hele snelle en makkelijke manieren om contact te hebben met anderen. Naast alle voordelen van online communicatie kunnen er soms vervelende dingen gebeuren. Denk aan online pesten, sexting, oplichting of stalken. Hoe voorkom je vervelende situaties? En wat kun je doen als je al in zo’n situatie zit? Daar willen de twee partijen jongeren over informeren en bij helpen. Het thema mediawijsheid is het eerste thema dat JIP Zoetermeer en Schoolformaat belichten. 

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.