VIPP Vertrouwen In Persoonlijk Presteren

Doelgroep
Leerlingen
Niveau
Voortgezet onderwijs, VMBO, MBO
Type training
Faalangst
Soort training
Groep
Aantal deelnemers
Maximaal 10
Locatie
Op locatie naar keuze
Training op maat
Beschikbaar

Deze training is ontwikkeld voor leerlingen van het VO en MBO, die stress en spanning ervaren, terwijl ze de stof cognitief wel aankunnen. In situaties waarin zij worden beoordeeld, zoals toetsen, examens en presentaties, ontstaat er stress. Soms gebeurt dit al in aanloop naar zo’n beoordelingsmoment. Als het zover is volgt vaak een black-out. We geven ze verschillende tips en oefeningen om hun spanning beter onder controle te houden.

We zijn allemaal wel eens gespannen voor een toets of als we een belangrijk gesprek moeten voeren. Daarmee heb je nog geen faalangst. Bij sommige jongeren loopt de spanning echter zo hoog op dat ze niet meer helder kunnen nadenken. Deze training helpt jongeren hun faalangst te verminderen en faalangstklachten onder controle te krijgen.

Faalangst gaat verder dan ergens nerveus voor zijn. Zodra jongeren bijvoorbeeld een opgave onder ogen krijgen en een moeilijke vraag zien, slaat het verstand op hol: “O jee, ik weet het niet, help!“ Zenuwachtig werpen ze een blik op de andere vragen, totdat ze er nog eentje zien waarop ze het antwoord niet weten. Dat wordt niets, paniek! De zenuwen zijn zo groot dat stress en de lichamelijke reacties de schoolprestaties en het functioneren van de leerling negatief beïnvloeden.

In de training komen onder andere de volgende thema’s aan bod:

  • vormen van faalangst
  • stress en lichamelijke gevolgen
  • rolverdeling in groepen
  • anders leren denken
  • het gedragsmodel
  • ontspannen, hoe doe je dat?
  • organisatie- en studievaardigheden

Resultaat

Jongeren leren omgaan met (en onder controle krijgen van) hun faalangst (klachten).

Werkwijze

Elke deelnemer krijgt een intake- en evaluatiegesprek. Daarnaast ontvangt elke deelnemer een werkmap. Gedurende de training krijgen de deelnemers huiswerk. Zo kunnen ze de geleerde vaardigheden thuis en op school oefenen en zich eigen maken.

Doelgroep

Voor jongeren in het voortgezet onderwijs en het MBO.

Duur

Deze training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1,5 uur. 

Meer informatie over deelname aan deze training?