Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen (PO & VO)

Doelgroep
Onderwijsprofessionals
Niveau
Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
Soort training
Individueel
Aantal deelnemers
maximaal 20
Locatie
Jeugdformaat
Fleminglaan 16
2289 CP Rijswijk
Training op maat
Niet beschikbaar

Let op: Deze training is voor alle leerkrachten op het PO en  VO.

Scroll naar beneden voor informatie over de inhoud van de training. De prijs van deze open inschrijving is 485 euro (incl BTW). 

Wist je dat je als leerkracht of onderwijsprofessional hét verschil kan maken in het leven van een getraumatiseerd kind? Dat je met de juiste kennis over trauma een bijdrage kan leveren aan het herstel van de aangerichte schade?

We staan er niet elke dag bij stil, maar de invloed van een trauma op de ontwikkeling en het gedrag van een kind is groot. Kinderen die te maken hebben met een complexe scheiding, verwaarloosd zijn, een ongeluk, oorlog, overlijden/verlies of andere heftige situaties hebben meegemaakt, lopen vaak vast in het onderwijs. Ze presteren onder hun kunnen, vragen veel aandacht of trekken zich juist terug. Het zijn leerlingen waar je moeite mee hebt, die bezorgdheid of irritatie oproepen. Grote kans dat een vorm van trauma bij deze kinderen een rol speelt.

Waarom traumasensitief onderwijs?

 • Vergroot het gevoel van veiligheid en vertrouwen bij kinderen
 • Helpt getraumatiseerde kinderen om tot leren te komen. 
 • Ontwikkelen van vertrouwen en een gevoel van veiligheid kost echter tijd. 

Als je kleine druppels rode verf aan een volle emmer witte verf toevoegt, zie je misschien niet dat de verf roze kleurt, maar dat wil niet zeggen dat er niets aan het veranderen is.

Resultaat

Na afloop van deze training:

 • Heb je kennis over de effecten van een trauma op ontwikkeling en gedrag van kinderen;
 • Heb je vaardigheden om naar het gedrag van je leerlingen te kijken door een ‘traumabril’;
 • Heb je handvatten om het gevoel van veiligheid en veerkracht van leerlingen te vergroten;
 • Ben je bekend met de oefeningen en werkmethode en kun je deze toepassen;
 • Ben je voorbereid op lastige situaties en mogelijke valkuilen;
 • Ben je veerkrachtiger om met moeilijkere leerlingen om te gaan.

Modules

In de training werken we met verschillende modules. Benieuwd wat we behandelen tijdens deze tweedaagse training? Bekijk dan de pagina waar we inzicht geven in de modules.

Voor wie

Hierbij willen we duidelijk aangeven dat de training geschikt is voor professionals werkzaam binnen alle vormen van onderwijs! En ook voor professionals die niet dagelijks voor de klas staan, maar wel duidelijk een onderdeel zijn van de omgeving waarin een leerling zich dagelijks bevindt (bijv. een conciërge, directrice, teamleider e.a.), is het volgen van de training een meerwaarde.

Het toepassen van deze training is niet alleen effectief voor leerlingen met diverse vormen van trauma. Voor alle leerlingen en in het bijzonder voor hen die moeilijk tot leren komen is het een winst voor zowel leerling als leerkracht om professionals op deze manier te trainen.

Praktische informatie

 • 8 Modules
 • Feiten, psycho-educatie, handvatten en praktische oefeningen worden afgewisseld
 • Prijs per deelnemer is 485,- euro (inclusief BTW)
 • Trainingsdagen
  • Dinsdag 12 maart 2019 (9.30 - 16.30)
  • Dinsdag 26 maart 2019 (9.30 - 16.30)

Inkopen voor schoolteam 

Naast de open trainingen is het ook mogelijk om deze in te kopen voor een schoolteam. Interesse? Vraag dan hier een offerte aan.

Meer mogelijkheden

Misschien is er nog wel meer mogelijk dan je denkt. Neem bij vragen gerust contact op. Leerlingen hebben soms individuele behandeling nodig, dan kun je aan Onderwijs Jeugdzorg denken. Ook hierbij is er oog voor de leerling, leerkracht en ouders/verzorgers.