Financiële en juridische rechten

Doelgroep
Professionals
Niveau
Voortgezet onderwijs, VMBO, MBO
Type training
Training
Soort training
Groep
Aantal deelnemers
Maximaal 25
Locatie
Op locatie naar keuze
Training op maat
Beschikbaar

Hoe lastig is het als studenten achttien jaar worden en zij als gevolg van het bereiken van de wettelijke volwassenleeftijd plotseling allerlei verantwoordelijkheden krijgen. Het lukt hen vaak nog niet goed om die eigen verantwoordelijkheid serieus te nemen. Het denken en handelen is veelal gericht op de persoonlijke behoefte en gericht op de korte termijn. Op die manier kunnen financiële problemen ontstaan doordat ze bijvoorbeeld niet tijdig hebben voldaan aan de wettelijke en juridische verwachtingen van de maatschappij. Of ze zijn verleid om een duur mobielabonnement aan te gaan. Het is moeilijk genoeg om achttien jaar te zijn en met al deze verantwoordelijkheden om te gaan.

Financiële problemen veroorzaken kopzorgen die de concentratie op school niet ten goede komen. Hoe prettig zou het zijn om als onderwijsprofessional meer kennis te krijgen over de rechten en plichten van een jong volwassene zodat je de student, waar dat wenselijk is, kan ondersteunen, adviseren of zelfs door kan verwijzen.

De workshop ‘financiële en juridische rechten van jouw student’ geeft inzicht waar een achttienjarige volgens de wet aan dient te voldoen. En vooral ook wat mogelijke valkuilen zijn waar studenten soms dagelijks mee te maken krijgen. Informatie over studiefinanciering, het betalen van boetes, het aangaan van een zorgverzekering. Maar ook hoe om te gaan met schuldeisers en incassobureaus. Het zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen waarover je nuttige en bruikbare tips ontvangt.

Resultaat

De deelnemers:

  • hebben kennis over wettelijke en juridische verplichtingen waaraan studenten aan dienen te voldoen 
  • hebben inzicht in valkuilen waar studenten in kunnen lopen bij financiële problemen
  • kunnen signalen herkennen die mogelijk kunnen wijzen op studenten met financiële problematiek 
  • weten wat te doen als een student financiële problemen heeft 
  • ontvangen juridische en financiële tips over het omgaan met geld en de wetgeving daar omtrent

Werkwijze

De training bestaat uit één bijeenkomst van twee uur.

Meer informatie over deelname aan deze training?