De vijf rollen van de leraar

Doelgroep
Professionals
Niveau
Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, VMBO, MBO, HBO
Type training
Training
Soort training
Groep
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Locatie
Op locatie naar keuze
Training op maat
Beschikbaar

Leerlingen zijn niet allemaal hetzelfde en daarom is differentiatie nodig. Uit onderzoek en door goed naar effectieve leraren te kijken, blijkt dat hun gedrag tijdens de les te herleiden is naar vijf verschillende rollen: de rol van gastheer, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter (bron: CPS).

Leraren die de vijf rollen goed beheersen, beïnvloeden op een positieve manier het leerproces en de resultaten. Ook hebben zij een optimale basis om meer aan te sluiten bij de individuele diversiteit binnen de klas, zodat een vaardigheid als differentiëren toegepast kan worden. Door differentiatie ontstaat een relatie met de leerling, waarbij positieve beïnvloeding gemakkelijker is. Differentiatie is van groot belang bij handelingsgericht werken, een speerpunt in het passend onderwijs.

In deze training zetten we de vijf rollen als middel in om te onderzoeken waar jouw valkuilen en kwaliteiten liggen op het gebied van effectief gedrag.

Resultaat

De leraar:

  • kan reflecteren op het eigen gedrag
  • heeft inzicht in de kwaliteit van de interactie tussen zichzelf en de leerling
  • leert het gedrag van leerlingen lezen en zo de juiste ondersteuning bieden
  • weet hoe je spelenderwijs gedrag van leerlingen kunt beïnvloeden
  • heeft geleerd wat hij kan doen, wil doen en daadwerkelijk doet!

Werkwijze

De training bestaat uit minimaal twee en maximaal vier dagdelen. Om voor iedere deelnemer het maximale rendement te behalen, bestaat de groep uit maximaal 10 mensen. Naar wens kan er worden samengewerkt met een trainersacteur.

Je gaat actief aan de slag met belangrijke vaardigheden op het gebied van effectiviteit en inzicht in het eigen gedrag. Je persoonlijke doelstellingen en professionele vaardigheden staan centraal. Je oefent met diverse cases, presentaties en rollenspellen. Ook voer je een groot aantal opdrachten in je eigen werksituatie uit. Zo pas je wat je leert direct in de praktijk toe. Onder leiding van ervaren trainers worden je resultaten en vooruitgang open en eerlijk geëvalueerd.

Meer informatie over deelname aan deze training?