2. WEERBAARHEID - Sterker met social media

Doelgroep
Leerlingen
Niveau
Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
Type training
Training
Soort training
Groep
Aantal deelnemers
Maximaal 10
Locatie
Op locatie
Training op maat
Beschikbaar

Jongeren zijn vierentwintig uur online. Overdag, in de pauze, tussen de lessen door, na schooltijd en in de avond. Zelfs in de nacht laten veel jongeren hun mobiel aan staan, waardoor ze de berichtenstroom kunnen volgen. Jongeren ontlenen hun identiteit aan social media. Maar veel scholen worden ook op een negatieve wijze geconfronteerd met het social mediagebruik onder jongeren.

Dreigementen, pestgedrag, intimidatie, buitensluiten, nepprofielen, naaktfoto’s, seksueel getinte filmpjes. Scholen worden geconfronteerd met een onzichtbare dynamiek en verschillende incidenten, zoals cyberpesten, sexting en grooming. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor het slachtoffer, de dader en een klas, maar zeker ook voor de school zelf. Een duidelijk schoolveiligheidsplan is van groot belang.

Deze training biedt scholen de mogelijkheid te investeren in een team van social media-experts, dat bestaat uit jongeren van de school en een anti-pestcoördinator. De training is een passende, preventieve manier om het gebruik van social media binnen de school zichtbaarder te maken en bij mogelijke incidenten sneller te kunnen signaleren.

Resultaat

De leerlingen:

  • nemen kennis van de betekenis, gevolgen en het voorkomen van cyberpesten, sexting en grooming
  • hebben zicht op de regels van de school en vormen een persoonlijke visie over het social mediagebruik op school
  • leren vaardigheden die nodig zijn om media-expert binnen de school te worden, zoals signaleren, het geven van tips en het goed bespreekbaar maken van situaties
  • gaan in samenwerking met de anti-pestcoördinator de werkzaamheden als media-expert binnen de school vormgeven en waarborgen

Werkwijze

De training bestaat uit acht bijeenkomsten van 1 uur. Deze zijn gericht op het sterker maken van de jongeren als social media-experts. Er wordt veel geoefend met praktijksituaties die zich binnen de school kunnen voordoen. Wat kun je dan als social media-expert en wanneer zoek je contact met de anti-pestcoördinator?

Na de training wordt het social media expertteam verder begeleid en ondersteunt door de anti-pestcoördinator. Zij komen geregeld samen om hun taken en werkzaamheden nog meer vorm te geven, na te denken over hun presentatie binnen de school of zelfs een plan van aanpak te bedenken.

Op een ouderbijeenkomst worden de social media-experts van de school gepresenteerd en hun rol uitgelegd. In de ouderbijeenkomst is er ook aandacht voor de preventieve kant van social media. Wat kunnen de jongeren en hun ouders doen om incidenten te voorkomen of wat kunnen ze doen als er een incident heeft plaatsgevonden? 

Doelgroep

Voor leerlingen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs die van nature interesse hebben in social media en goede communicatieve vaardigheden bezitten.

Van school wordt verwacht dat ze een anti-pestcoördinator hebben of aanstellen die het social media expertteam binnen de school wil opzetten en leiden.

Meer informatie over deelname aan deze training?