Welzijn van jongeren: geluk en tevredenheid met het leven onder jongeren van 12 tot 25 jaar

Gepubliceerd op: 12 augustus 2016

De meeste mensen in Nederland zijn gelukkig en tevreden met het leven dat zij leiden. Nederland doet het wat dat betreft beter dan de landen om ons heen. Maar hoe voelen jongeren zich?

De meeste mensen in Nederland zijn gelukkig en tevreden met het leven dat zij leiden. Nederland doet het wat dat betreft beter dan de landen om ons heen. Maar hoe voelen jongeren zich?

Jongeren zijn over het algemeen gelukkig en tevreden met hun leven. Van de 12- tot 25-jarigen geeft 90 procent aan gelukkig te zijn, 89 procent zegt tevreden te zijn met het leven dat men leidt. Slechts 2 procent is ongelukkig of ontevreden. In Belevingen 2015 heeft CBS voor het eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van welzijn onder jongeren van 12 tot 25 jaar.

Mate van geluk

Het welzijn hangt ook samen met het soort onderwijs dat jongeren volgen. Bijna 90 procent van de schoolgaande jongeren van 12 tot 18 jaar geeft aan gelukkig te zijn, iets wat ook gereflecteerd wordt door de mate van tevredenheid met het leven. Van de jongeren in de
leeftijd van 18 tot 25 jaar die hun opleiding hebben afgerond, zijn de hoger opgeleiden vaker gelukkig en tevreden dan de lager opgeleiden. Dat geldt eveneens voor jongeren die nog onderwijs volgen.

Tevredenheid met opleiding of werk

Jongeren die nog onderwijs volgen, zijn gevraagd naar de tevredenheid met het onderwijs op school of de opleiding die ze volgen. Bij jongeren die geen onderwijs volgen en betaald werk hebben, is geïnformeerd naar de mate waarin zij tevreden zijn met hun werk. Dit wordt alleen gerapporteerd voor jongeren van 18 tot 25 jaar. In totaal is 82 procent van de onderwijsvolgende jongeren tevreden met hun onderwijs. Van de 12- tot 18-jarigen is 86 procent tevreden en van 18- tot 25-jarigen 76 procent.

Jongens en meisjes tussen de 12 en 18 jaar zijn gemiddeld even tevreden met hun onderwijs. In de leeftijd van 18 tot 25 jaar is er wel verschil: studerende meisjes zijn met 79 procent vaker tevreden met hun opleiding dan de jongens (74 procent). Dit komt doordat in het hoger
onderwijs de tevredenheid hoger is dan in het lager onderwijs en onder meisjes het aandeel in het hoger onderwijs hoger is dan onder jongens.

Jongeren op de basisschool en in de vwo-onderbouw zijn vrijwel altijd tevreden over het onderwijs dat ze volgen: 94 en 95 procent geeft dit aan. Onder de 12- tot 18-jarigen zijn mbo’ers het minst tevreden met hun opleiding: 78 procent is tevreden. Deze verschillen worden verklaard door leeftijd: de jongere kinderen zijn tevredener dan de oudere.

Voor 18- tot 25-jarige onderwijsvolgende jongeren geldt dat hoe hoger het onderwijsniveau is, hoe groter de tevredenheid. Van de mbo’ers is 70 procent tevreden, van de universitaire studenten 86 procent. Schoolgaande autochtonen en allochtonen zijn even tevreden met hun
school of opleiding.

Bron: CBS.nl

Lees het gehele rapport van het CBS.

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.