Week van het geld 2021

Vind jij geld belangrijk? Hoe geef je geld uit? Ben je bewust van de verleidingen die veel geld kosten?  Geef je onnodig geld uit? Geef je geld uit waar je later spijt van hebt?


In de week van het geld vragen we aan jou om na te denken over geld. Heb je wel geld voor een scooter? Kom je geld te kort? We hebben voor jouw een paar belangrijk onderwerpen voor je op een rijtje gezet. Bekijk ook de filmpjes, ze zijn echt de moeite waard.

Budgetteren

Ken je dit al? 
Budgetteren is het maandelijks bijhouden van je inkomen en uitgaven. Je kunt dan goed zien wat je overhoudt. Doe je dit al dan kun je het goed. Kijk nog even naar het filmpje budgetteren.

Rekeningen en schulden 

Betalingsachterstanden? 
Je rekeningen worden dan niet op tijd betaald en kan leiden tot schulden. Je krijgt dan te maken met incassobureaus of deurwaarders. Er komen dan veel meer kosten bij. Beter om dan te budgetteren en sparen!

Verleidingen

Geef je wel goed je geld uit?  Op Whatsapp, Facebook, Instagram en Tiktok kun je namelijk allerlei zaken (merkkleding, schoenen, laptops) kopen. Deze heb je waarschijnlijk niet nodig of zijn te duur. Allerlei mooie plaatjes, aanbiedingen verleiden jou om dit te doen. 

Geldfraude

Als je niet goed met geld omgaat, kun je in de verleiding komen om geldzaken te doen met verkeerde personen of organisaties. Je kunt dan denken aan geldfraude, oplichting of gebruik van je bankgegevens. Trap er niet in! Leen nooit je bankgegevens uit! 

Gokken en gamen 

Maar ook verlies je veel geld als je mee doet aan loterijen, online pokeren, bitcoins. Deze kostten veel geld. De kans dat je wint is klein.

Geld krijgen

Check altijd je maandelijkse budget. Kijk waar mogelijk geld te halen is, zoals; belastingaangifte, kwijtschelding gemeentelijke belasting, bij je gemeente en fondsen.

Info over geld 

We hebben nog een paar goede websites voor je op een rijtje gezet: 

Kortom

Wil je meer weten over geld? Neem contact op met schoolmaatschappelijk werk op je campus of financiële dienstverlening.

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.