Succes eindexamenkandidaten!

Gepubliceerd op: 14 mei 2018

Wij wensen alle 210.000 middelbare scholieren veel succes met de eindexamens. Het is een spannende periode voor veel leerlingen. Daarom hebben wij wat tips verzameld om de eindexamens zo goed mogelijk door te komen.

  • Maak een goede planning
    Deel je vakken en lesstof in stukken op en zet dat in een planning. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Je voorkomt zo dat lesstof toch meer is dan verwacht of dat je iets vergeet. Door vooraf alles in stukjes op te knippen kan je in overzichtelijk blokken werken. Dat geeft rust in je hoofd en zorgt voor minder stress.
  • Strepen maar… als je iets af hebt
    Niks is zo fijn om te zien hoever je al bent. De planning die je eerder gemaakt hebt kan je beknopt op een groot vel schrijven. Na elk blok streep je door wat je al gedaan hebt. Daardoor zie je goed hoe ver je al bent met het vak en wat je nog moet doen of dat je al klaar bent.
  • Zorg voor afwisseling
    Leren is vermoeiend en misschien ook wel een beetje saai. Uren naar je boeken kijken helpt daar niet bij. Zorg dat je korte periodes hard leert en tussendoor even tijd neemt om je gedachten te verzetten. Een beetje ontspanning tussendoor hoeft niet lang te duren. Zet een kop thee voor jezelf, wandel een blokje om of ga even muziek luisteren.   
  • Laat je niet storen
    Zoek een rustige werkplek. Kan je thuis niet rustig leren, ga dan naar de plaatselijke bibliotheek of zoek een rustige plek op school. Denk er ook aan om je telefoon uit te zetten en log uit op je social media accounts of zet pushberichten uit. Neem je even een break, bekijk dan je gemiste appjes en check je Instagram. Doe dat op gezette tijden. Dan blijf je tijdens de blokken dat je studeert goed gefocust op de examenstof en niet op je binnenkomende appjes.
  • Zorg goed voor je zelf
    Ga op tijd naar bed: slaap is heel belangrijk om je hersenen fit te houden. Zorg dat je minimaal 8 uur slaapt. Dan ben je goed uitgerust om je examens te maken én om tijdens de dag en avond te leren.
    Zorg dat je goed en gezond eet: energiedrankjes geven een tijdelijke energieboost maar zorgen later voor een dip. Eet een stuk fruit als je honger hebt in plaats van een zak chips of zak drop.

Heb je op de dag van de examens toch wat stress? Dat geeft niet, het is zelfs heel normaal. Stress is namelijk niet altijd slecht. Het zorgt er voor dat je alert bent: je staat op scherp, bent wakkerder in je hoofd en daardoor kan je beter presteren en kan je je beter concentreren.

Succes!

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.