Stagiair Schoolmaatschappelijk Werk

Voor de periode van september 2021 tot juli 2022 zijn wij op zoek naar vier stagiair(e)s Schoolmaatschappelijk werk.

Dit ga je doen:

Scholen ondersteunen in hun zorgtaken.

Schoolformaat is onderdeel van de afdeling Preventie van Stichting Jeugdformaat. De afdeling Preventie bestaat uit Schoolformaat en het Kenniscentrum Kind en Scheiding.

Als stagiair(e) bij Schoolformaat kun je komen te werken met leerlingen van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en / of het middelbaar beroepsonderwijs binnen de regio Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Westland en / of Lansingerland. Binnen Schoolformaat zijn zowel Schoolmaatschappelijk werkers (smw-ers) als Jeugdcoaches Op School (JOS) werkzaam.

Vaak is er sprake van opgroei- en opvoedproblemen die op school zijn ontstaan of tot uiting komen.  Samen met je stagebegeleider pak je de problemen bij de leerlingen en ouders aan om zo complexe problematiek te voorkomen. De hulpverlening is vrijwillig en kortdurend. Indien nodig verwijs je door naar andere vormen van hulp- of dienstverlening. Als smw-er / JOS ben je onderdeel van het zogeheten Zorgteam binnen een school.

Samen met je stagebegeleider ga je dagelijks of wekelijks naar verschillende scholen om te kijken wat je voor de school kunt betekenen. Zo spreek je leerlingen, ouders, onderwijsprofessionals en verschillende hulpverleners.

Als stagiair(e) van Schoolformaat maak je deel uit van een basisteam waarbij ieder zijn eigen kennis en vaardigheden inzet om elkaar zo goed mogelijk te helpen. Ook schuif je regelmatig aan bij vergaderingen en overleggen. Je werkt o.a. samen met de verschillende disciplines binnen het CJG waar de school bij in de buurt ligt en met andere belangrijke ketenpartners.

Dit ben jij:

Een enthousiaste derdejaars of vierdejaars HBO-student met een professionele houding.

We nemen zowel aankomende derdejaars studenten aan die tien maanden stage kunnen komen lopen, als aankomende vierdejaars studenten die hun stage willen combineren met hun afstudeertraject.

Je bent doortastend, kunt verantwoordelijkheid dragen en bent toe aan een flinke uitdaging. Je kunt goed zelfstandig werken en bent leergierig naar het werkveld. Je bent bereid om continu kritisch naar jezelf te kijken en te leren van situaties.

We verwachten van jou als student dat je inzetbaar bent voor alle doelgroepen binnen Schoolformaat. Ook de regio waarin je komt te werken kan variëren. Op basis van geschiktheid en beschikbaarheid wordt bekeken in welk team je werkzaam zult zijn.

Voor deze stageplaats is het van belang dat je één van de onderstaande opleidingen volgt:

  • HBO opleiding maatschappelijk werk & dienstverlening;
  • HBO opleiding sociale studies
  • HBO Pedagogiek
  • HBO Social Work

Ons aanbod:

Een uitdagende en afwisselende stageplaats waarin je veel ervaring opdoet.

Je loopt 10 maanden stage (startend in september 2021), voor 24-32 uur per week. Tijdens je stage word je begeleid door een vakkundig HBO-geschoolde schoolmaatschappelijk werker, die zorgt voor goede werkbegeleiding en ondersteuning. Er is veel ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling. Je krijgt de vrijheid en verantwoordelijkheid je stage zo efficiënt en praktisch mogelijk uit te voeren.

Je ontvangt een stagevergoeding van € 250,00 bruto per maand op basis van 32 uur per week. Tijdens de dagen dat je OV-jaarkaart niet geldig is, ontvang je een reiskostenvergoeding ter hoogte van de daadwerkelijk gemaakte openbaar vervoerskosten.

Het overleggen van een verklaring omtrent gedrag is verplicht.

Sluitingsdatum 12 maart 2021

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.