Marloes Borsboom: “Kinderen hebben recht op een gezonde leefstijl”

Kinderen hebben recht op een gezonde leefstijl stelde wethouder Jeugd en Participatie, Duurzaamheid en Cultuur Marloes Borsboom in een interview over een gezonde leefstijl en Happy Fit***. Zij verwijst naar de rechten van het kind. Kinderen hebben recht op ontbijt voordat ze naar school gaan, en recht op veiligheid zonder dat zij bang hoeven te zijn voor pesten of mishandeling.

Het gezin Borsboom, de wethouder, haar man en haar drie dochters (2, 8 en 12) ontbijt altijd gezamenlijk. Met een gezonde keuze uit de schijf van vijf: muesli, bruine boterhammen, rijst-, of ontbijtkoek, fruit en melk of een kopje thee. De jongste blijft nog thuis en gaat binnenkort naar de peuterspeelzaal om met andere kinderen samen te leren spelen. In de broodtrommels die mee naar school gaan zitten ook bruine boterhammen.

Op school krijgen zij een zuiveldrankje (Optimel). De Nicolaas Beetsschool doet ook mee aan de fruitacties waarbij kinderen verschillende soort fruit proeven. De aandacht voor duurzaamheid en oog voor verpakkingen vindt de wethouder ook belangrijk. Zij is tevreden over het beleid op school. Ook over de ontbijtdagen die de school organiseert. De eerste verantwoordelijkheid voor wat er in de broodtrommel gaat is, ligt volgens haar bij de ouders, de rol van de school is aanvullend. Zij is geen voorstander van restricties/beperkingen van de school maar benadrukt dat het belangrijk is om met kinderen in gesprek te gaan over gezond gedrag en ouders te informeren en adviezen geven. Zo kunnen school en ouders elkaar versterken. Zij merkt op dat zij de voorlichting over gezonde voeding op school terug hoort van haar kinderen thuis. Wanneer dezelfde informatie ook gecommuniceerd wordt in de nieuwsbrief van de school is de kring rond.

*** Happy Fit is een programma in Rijswijk voor een gezonde leefstijl, mede opgezet door Schoolformaat en andere professionele organisaties.

Lees het gehele interview in het Rijswijks Dagblad