Blue Whale Challenge
Gepubliceerd op: 15 juli 2020
Wellicht heb je berichten gezien over de “Blue Whale Challenge”. De Blue Whale Challenge staat bekend als een spel waarbij jongeren op sociale media benaderd worden en worden uitgedaagd steeds gevaarlijkere opdrachten uit te voeren waarvan de laatste zelfmoord is. Als je eenmaal in de challenge zit en je voert de opdrachten niet uit, dan wordt er gedreigd met geweld tegen jou of je familie. Soms wordt er gedreigd met het openbaar maken van persoonlijke informatie. Omdat wij met een kwetsbare doelgroep werken, die mogelijk via social media voor deze challenge worden benaderd willen we je vragen onderstaande door te lezen.

Verschillende media hebben de afgelopen dagen over de Blue Whale Challenge gepubliceerd. In de media circuleren berichten van (of over) ouders die signalen over bedreigingen van hun kinderen afgeven. De omvang van dit ‘spel’ is onduidelijk en voor zover bekend zit er geen organisatie of structuur achter, ‘Maar’, zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media ‘media-aandacht versterkt het idee dat het wel bestaat.
Uitdagingen aangaan
De Blue Whale Challenge zou in Rusland zijn begonnen. Het idee is dat jongeren wordt gevraagd om vijftig uitdagingen aan te gaan die telkens gevaarlijker worden en kunnen leiden tot letsel en zelfs de dood. Voer je de opdrachten niet uit, dan zou er iets met je familie gebeuren. Aandacht voor dit fenomeen trekt jongeren aan die nieuwsgierig zijn en tieners die al suïcidale gevoelens hebben. Er zijn gevallen bekend waarbij kinderen wel een deel van de opdrachten heeft uitgevoerd.
‘Het kwetsbaarst zijn jongeren die somber en zwaarmoedig zijn, een probleem hebben en het gevoel hebben dat ze nergens terecht kunnen. Zij zijn ook kwetsbaar voor andere vormen van misbruik, zoals grooming’, legt Justine uit. ‘De jongeren zoeken steun bij onbekenden op het internet. Ze komen dan terecht bij groepen waar ze met lotgenoten kunnen praten over hun gevoelens. Maar daar zitten soms ook volwassenen bij, met andere bedoelingen.’
Alert zijn
Ondanks dat we niet veel meer weten dan dit, kan het wel invloed hebben op jongeren. Daarom willen wij je vragen alert te zijn op signalen dat kinderen of jongeren via social media worden benaderd (voor de grap of als pesterij of anderszins) voor de Blue Whale Challenge en allerlei uitdagingen aangaan, zichzelf of anderen beschadigen.
Het advies is om, wanneer wordt opgemerkt dat kinderen of jongeren via sociale media worden benaderd met ‘Blue Whale Challenge-accounts’, deze te blokkeren en te verwijderen. Ook is het raadzaam deze accounts te rapporteren bij Twitter, Snapchat, TikTok of Instagram.
Meer weten?
Voor meer informatie verwijzen we je naar de website over de ‘Blue Whale Challenge’ van 113 zelfmoordpreventie https://www.113.nl/i/blue-whale-challenge.